فهرست مطالب
فصلنامه سراج منیر
پیاپی 16 (پاییز 1393)
- بهای روی جلد: 36,000ريال
- تاریخ انتشار: 1393/08/20
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 7خداوند در زبان دینی، وجود برتر است و نه تنها ذات مقدس، بلکه صفات و کلام او را در قیاس با سایر موجودات نمی توان شناخت. آیات وحیانی هرچند کلام خدا، اما خطاب به آدمی و برای رساندن او به کمال و سعادت حقیقی محسوب می شوند و فقط با درک و فهمی دارای ضابطه جذب فطرت الهی وی خواهند شد. لذا فهم متن وحیانی و درک مراد جدی خداوند، انسان را در مسیر آگاهی صحیح و هدایت واقعی قرار می دهد. از روش های رایج فهم در عصر حاضر، فهم هرمنوتیکی از متن است که برخلاف ادعای برخی مبنی بر ابتکار آن از سوی غربیان، از دیرباز مبانی و روش هایی از آن توسط مفسران و اندیشمندان مسلمان به کار گرفته شده است. این نوشتار به بررسی اجمالی فهم روش مندانه، و نه صرفا و اصطلاحا هرمنوتیکی، مفسران از کلام الهی پرداخته، نتیجه می گیرد که تفسیر قرآن گاه به راستی امری سهل و ممتنع می نماید؛ زیرا عوامل گوناگونی در فهم مفسر دخیل و موثرند و دلیل اختلاف نظر مفسران در تفسیر آیات و فهم معارف قرآن اغلب به حضور یا عدم حضور و شدت و ضعف این عوامل در مقدمات تفسیر هر یک ارتباط دارد، عواملی مانند ادبیات آیات و بلاغت آن، جغرافیای متن (فضا و اسباب نزول آیات)، شخصیت مفسر، دیدگاه ها و زمانه او.
کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، فهم، هرمنوتیک، متن -
صفحه 35تفسیر المیزان اثر علامه طباطبائی یکی از تفاسیر جامع شیعه در دوران معاصر می باشد. با توجه به معاصر بودن این تفسیر، مساله این است که آیا ایشان به علوم نوین از جمله علم جغرافیا در تفسیر آیات توجه کرده اند یا خیر؟ از آنجا که خداوند در بسیاری از آیات قرآن از پدیده های طبیعی مثل زمین، آسمان، باد، باران، ابر و... نام برده، فهم پاره ای از این آیات نیازمند دانستن علم جغرافیا می باشد. علامه طباطبائی در موارد متعددی از این دانش ذیل برخی آیات برای روشن شدن معنای آیات کمک گرفته است و در تفسیر آیات بی شماری از قرآن کریم، از علم جغرافیا مدد جسته است. ایشان گاه در شاخه جغرافیای طبیعی (مباحثی چون؛ قبله یابی، شب و روز، زمین شناسی و...) و گاه در شاخه جغرافیای تاریخی (ذوالقرنین، سرزمین مقدس، ویژگی سرزمین قوم عاد، وضعیت جغرافیایی غار اصحاب کهف) وارد این حوزه علمی شده است.
کلیدواژگان: قرآن، جغرافیای طبیعی، جغرافیای تاریخی، تفسیر المیزان، علامه طباطبائی -
صفحه 67ارتباط میان انسان ها سنگ بنای جامعه انسانی است و هر ارتباطی حداقل از سه مولفه متکلم (ارسال کننده پیام)، پیام (متن/ کلام)، مخاطب (دریافت کننده پیام) تشکیل می شود. هدف از برقراری ارتباط نیز نقل و انتقال پیام است. هر متکلم برای اینکه پیام خود را به بهترین شکل به مخاطب ارایه کند، نیازمند آن است که اطلاعاتی در مورد مخاطب داشته باشد و بر مبنای آن اطلاعات، به محتوایی که در دست دارد، شکل و ساختاری منطقی و اثربخش بدهد. کتاب نهج البلاغه مجموعه ای متشکل از پیام هایی دینی و اخلاقی است که خطاب به مردمی با ویژگی های گوناگون بسیار بیان شده است، با وجود گوناگونی پیام ها و مخاطبان این کتاب، همه سخنوران بزرگ ادبیات عربی و پارسی برآنند که انتقال پیام در این کتاب به شکلی تحسین برانگیز صورت گرفته، به گونه ای که آن را بزرگترین شاهکار ادبیات عربی پس از قرآن قرار داده است، چرا که شاخصه ها و معیارهایی صحیح و موثر را برای تقسیم بندی مخاطبان به کار برده است. این پژوهش با سیری در نهج البلاغه به جستجوی این شاخصه ها می پردازد. شاخصه هایی که از نظر جامعیت و روش مندی در تمامی ادوار قابل استفاده و با حذف مواردی که با نقش سنتی مخاطب در دوره اولیه اسلام در تضاد است کاملا بر اصول علمی مبحث مخاطب شناسی در علم ارتباطات قابل تطبیق است.
کلیدواژگان: ارتباطات اسلامی، متکلم، مخاطب، امام علی(ع)، نهج البلاغه -
صفحه 87مدیریت اسلامی مبتنی برجهان بینی دینی و از الزامات جامعه اسلامی است. بنابراین، باید به دنبال شناخت ویژگی هایی بود که با خلقت و فطرت انسانی همساز و متقارن باشد. بی شک چنین معیارهایی را باید در قرآن و نهج البلاغه و کلام معصومین، علیهم السلام، جستجو کرد. در این راستا، در مقاله حاضر، به تعریف مدیر و مدیریت پرداخته شده است و معلوم شده که آن مفهوم ذهنی که از مجموع رفتار مدیران درک می کنیم، مدیریت نام دارد و مدیر کسی است که می تواند فعالیت های افراد را برای رسیدن به هدف یا اهداف معینی هماهنگ و به صورت شایسته ای سازمان دهد. در ادامه به شناخت ویژگی های شخصیتی مدیر، از جمله ایمان، تقوا و... پرداخته و تلاش شده است که دیدگاه قرآن و نهج البلاغه دراین زمینه، مورد توجه قرار گیرد. همچنین از نقطه نظر مفسران عالی مقام و صاحب نظران نیز استفاده شده است.
کلیدواژگان: ویژگی، مدیر، مدیریت، شخصیتی، قرآن، نهج البلاغه -
صفحه 109در دنیای امروز که ابزار تولید و توزیع پیشرفت کرده، روابط اقتصادی به شدت پیچیده شده است و هر کشوری برای بهبود وضع اقتصادی خود تلاش می کند، به طوری که هر روز عرصه را برای رقیبان خود تنگ تر می سازد و اهمیت این امر وقتی مشخص می شود که تاثیرهای اقتصاد را بر سیاست و فرهنگ مشاهده کنیم. در جامعه جهانی امروز کشوری که اقتصاد آن ضعیف باشد، ناچار در مواردی مجبور است زیر بار تهاجم سیاسی و فرهنگی صاحبان اقتصاد باشد. در این مورد، کشورهایی که اقتصاد ضعیف دارند، دو کار اساسی باید انجام دهند و آن، تقویت تولید و استحکام بنیه های اقتصادی و نیز مقاومت در برابر فشارهای سیاسی و فرهنگی رقیبان برای حفظ هویت خود است. حال هدف ما این است که بررسی کنیم، چگونه می توان با استفاده از مولفه هایی که قرآن به جامعه ارائه می دهد، اقتصادی موفق داشته باشیم و تمدن اسلامی معاصر را شکل دهیم و به صورت عملی مورد استفاده قرار دهیم. بنابراین، در این جستار سعی خواهد شد تا پیشنهادهایی از قرآن کریم و روایات ارایه شود تا بر مشکلات اقتصادی جامعه فایق آییم.
کلیدواژگان: قرآن، اقتصاد، رونق اقتصادی، جامعه -
صفحه 131از نظر اسلام، حیات و سعادت فرد مسلمان و امت اسلامی در گرو شناخت فریضه «تولی و تبری» و التزام به آن است. بدین لحاظ علمای اسلامی آن را در مباحث کلامی بررسی می کنند. آیات قرآن کریم و سیره پیشوایان الهی، اهمیت و موارد هر یک از اوامر تولی و تبری، از جمله تولی نسبت به اهل بیت(ع) و دوستان و پیروان آنان و تبری نسبت به کفار، و ناصبیان و نیز تولی و تبری نسبت به مصلحان و مفسدان را با تاکید تبیین نموده است. در کنار آن، تعامل شایسته نسبت به افراد غیرمسلمان نیز همواره مورد تاکید بوده است. آنچه موجب تاسف است، مهجوریت فریضه «تولی و تبری» در میان مسلمانان و غفلت و بی تفاوتی امت اسلامی نسبت به آن و خسارت ها و زیانهایی است که از این ناحیه بر اسلام و مسلمیانان وارد شده است. عواملی که باعث این وضعیت شده، مختلف است و حکومت های فاسد بنی امیه و بنی عباس، فرقه های انحرافی از جمله «مرجئه» و جریانهای فکری و سیاسی لیبرالیسم و فراماسون در زمان معاصر، بیشترین نقش را در این زمینه داشته اند. بی شک اصلاح امت اسلامی و اعتلای آن نیز در گرو احیاء فریضه «تولی و تبری» از طریق شناخت و التزام به آن و بصیرت یافتن امت اسلامی نسبت به عوامل فوق و مواجهه با آنهاست.
کلیدواژگان: تولی، تبری، اسلام، مهجوریت، امت اسلامی -
صفحه 151مسئولیت پذیری در پیشرفت فرد و جامعه و نیز هدایت و سازندگی حیات سعادتمندانه آدمی، نقش مهمی را ایفا می کند.هدف مقاله حاضر، تحلیل ابعاد مسئولیت پذیری در سبک زندگی اسلامی است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد. به منظور گردآوری داده های لازم جهت نیل به اهداف پژوهش، منابع موجود و مرتبط با موضوع پژوهش و با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع، گردآوری و با شیوه های کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که هندسه معرفتی مسئولیت پذیری در چهار بعد اعتقادی، فردی، اجتماعی و زیست محیطی قابل تبیین است و عملیاتی ساختن هریک از مسئولیت ها، به نحوی در ساختار زندگی به سبک اسلامی موثر هستند و حیات طیبه را برای آدمی در مراتب گسترده آن پدید می آورند.
کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، هندسه ابعادی، سبک زندگی اسلامی
-
Page 7In religious language, God is superior existence and not only the sacred essence of theology, but his attributes and his word, in comparison to other creatures aren’t recognizable. Revelation Verses although are the words of God, but addressed to one and in order to deliver him to perfection and real bliss and only by regulated understanding will be absorbed into his divine nature. Therefore, understanding the revealed texts and understanding God's purpose-real put the man in the correct knowledge direction and the real guidance. Common methods of understanding in the present age, is understanding the hermeneutic of text; Contrary to the claims of some based on non-Muslim countries initiative, from long basics and ways of them employed by Muslim scholars and commentators. This document will briefly survey the methodic understanding of commentators and no only hermeneutic of the divine word and results the interpretation of the Quran, sometimes it truly seems to be realistically feasible, Because a variety of factors are effective in interpreter understanding and often the difference in commentators disagree of Interpretation of verses and understanding the Quran educations relates to the presence or absence and severity and weakness of these factors in preparations of interpretation of any commentators, factors such as literature of verses and their rhetoric, text geography (space and revelation of the verses), commentator’s character and his viewpoints and age.Keywords: Holy Quran, Interpretation, Understanding, Hermeneutic, Text
-
Page 35Tafsir Al-Mizan that is one of the Comprehensive interpretations of the Shia in the Contemporary era is the work of Allameh Tabataba’i. Due to the nature of the contemporary this interpretation, the question is whether he used the new sciences among geography science or not? Since God mentioned natural phenomena such as the Earth, sky, wind, rain, cloud and Etc. in many verses, to understand some of these verses needs to know the geography science. Allameh Tabataba’i in numerous cases to clarify the meaning of some verses has been used of the geography science and Coordination of scientific literature in the context of verses, the literal meaning of the verses and verses appear is the principles of Allameh in Interpretation. Sometimes he has been entered in this science branch by physiography (Natural geography) (Concepts such as Qblehyaby, night and day, Geology and …) and sometimes by historical geography of the Quran (such as Zv Alqrnyn, Holy Land, Land Features Aad, The geographical situation of the cave dwellers cave).Keywords: Quran, physiography, Historical geography, Tafsir al Mizan, Allameh Tabatabai
-
Page 67Human relationship is foundation stone of human societies. Every communication includes at least three components: the speaker (the sender of message) message (speech- text) and the audience (the receiver of the message). Therefore, the purpose of communication is to convey a message. In order to give the audience a message in the best way, each speaker requires the information regarding the audience that according to that information, offer the content of message into reasonable and effective structure. Nahj al-Balagha consists of series of religious message that is aimed at people with different characteristics. However, all the great Arabic and Persian lecturers express that conveying a message in this book has been done in the successful and admirable way, and after Quran, it is regarded as a masterpiece of Arabic literature, because of accurate and effective criteria adopted for categorizing the audience. This study examines these criteria based on Nahj al-Balagha.Keywords: Islamic communication, Speaker, Audience, Imam Ali, Nahj al Balagha
-
Page 87Islamic management is based on religion word view and needed necessities for Islamic society.so we have to know the specification that are related to creation and human's nature. Without a doubt such aspects should be search in Quran and Nahj al-Balagha and other holy innocent words.in this regard, this lecture has expressed the definition of manager and management and it's been determined that what we receive from mangers behavior is the definition of management and manager is who has the ability of leading peoples activities to reach specific goals. The following is related to manager's personality such as faith and piety and it has tried to focus on Quran and Nahj al-Balagha morality. And also it has mentioned from the great commentator and other professionals.Keywords: Specification, Manager, Management, Personality, Quran, Nahj al Balagha
-
Page 109Today, the production and distribution tools have been developed leading to complicated economic relations. Every country tries to improve its economic position restricting the economic sphere against its rivals, the importance of which will be realized when the impact of economy on politics and culture is reviewed. In the present world community, any country whose economy is weak is forced in some cases to undergo the political and cultural attacks of the owners of economy. In this case, the countries suffering from a weak economy should embark on the two basic tasks: reinforcement of production and fortification of the structures of economy, and resistance against the political-cultural pressures imposed by the rivals in order to preserve its identity. Our aim is to reconsider the ways we can employ the factors that the Quran offers to the society in order to have a prosperous economy and to form the modern Islamic civilization and practically use them. Therefore, we try through this essay to present some solutions of the Quran and traditions to overcome the economic difficulties of the society.Keywords: The Quran, Economy, Economic prosperity, Society
-
Page 131According to Islam, Life and prosperity of Muslim and the Muslim Ummah (Nation) depends on knowing Fryzah (obligation) Tavalla (Friendship) and Tabarra (Hatred) and commitment to it. Therefore, Islamic scholars study it in dogmatic theological issues. Verses of the Quran and the leaders of God's character have explained with emphasis the importance of Tawallá and Tabarra and cases of each of the orders, including the friendship of the Ahlul Bayt (AS) and their friends and followers and aversion or hatred of the infidels, and Nawāsib and friendship or aversion to the reformers and corrupters. In addition, the pleasant interaction to non-Muslims has always been emphasized. What is regrettable, obsoleteness of Fryzah of Tavalla and Tabarra among Muslims and neglect and indifference of the Muslim Ummah is about the damages and losses that it had been entered from this area on Islam and Muslims. The factors leading to this situation are different, the government of corrupt Umayyad's and Abbasid, deviant sects including Murjiah’’, intellectual and political movements of liberalism and Freemasons in recent times, have the most important role in this field. No doubt, reform the Islamic Ummah and its promotion depends on regeneration of Faryzeh or obligation of Tavalla and Tabarra through knowing and commitment to it and insight of Islamic Ummah than above factors and encounter with them.Keywords: Tawallá, (Friendship), Tabarrá, (Hatred), Islam, Obsoleteness, Islamic Nation)
-
Page 151Responsibility plays a crucial role in the personal and social progress and in developing a prosperous life. The present paper aims to analyze the dimensions of Responsibility in Islamic lifestyle. The method used is descriptive-analytical. In order to collect the necessary data in line with the research objectives, available resources related to the research were collected from sources by taking bibliographic notes and then they were analyzed qualitatively. The results of the study indicate that epistemic geometry of Responsibility is explicable in four dimensions: religious, personal, social and environmental; and operationalizing each of these accountabilities is effective in Islamic lifestyle and leads to a clean life in various aspects.Keywords: Responsibility, geometry of dimensions, Islamic lifestyle